4 savjeta za učinkovitije korištenje klime u automobilu

Klima je postala neizostavan dio automobila proizvedenih u posljednjih 20 godina. Ovisno o godištu automobila i paketa opreme koji posjeduje, razlikujemo manualnu i automatsku klimu. Također, ovisno o paketu opreme automobil može imati dvozonsku, trozonsku ili četverozonsku klimu. Osnovna razlika je u tome što dvozonska klima omogućuje različitu klimatizaciju za vozača i suvozača, dok trozonska i četverozonska omogućavaju i putnicima na zadnjim sjedištima podešavanje temperature.

Klima uređaj u automobilu je prestao biti luksuz i postao potreba, naročito kada vanjska temperatura prijeđe 30 stupnjeva. Vozači se u toplom automobilu često unervoze i žure da što prije stignu na odredište, pa su česte i pogreške prilikom vožnje. Posebno je važno da vožnja bude ugodna i sigurna prilikom duljih putovanja, a naročito kada se u automobilu nalaze i djeca.

Mnogi, zapravo ne koriste klimu u automobilu potpuno pravilno, čime mogu stvoriti dodatne troškove zbog češće potrebe za punjenjem i održavanjem klime ili čak njezinim popravkom. Stoga, u nastavku vam donosimo 4 savjeta koji će vam pomoći u učinkovitijem korištenju klime, posebice u ljetnom periodu kada je vožnja bez klime nezamisliva.

1. ZAŠTITA AUTOMOBILA OD SUNCA

Za što ugodniju temperaturu u kabini automobila, prvo je potrebno zaštititi automobil od direktnog sunca dok je još na parkingu i to pomoću zaštitnih folija, roletnica i navlaka. Ovo je vrlo važno ako se nalazite na primorju gdje temperatura u unutrašnjosti vozila ostavljenog nekoliko sati na suncu može biti preko 60 stupnjeva. Na ovaj način ćete spriječiti da zrak u kabini postane vreo i brže ćete rashladiti unutrašnjost automobila po uključivanju klime.

2. PRAVILNA UPORABA TIJEKOM VOŽNJE

Prijedlog je uključivanje recirkulacije zraka u kabini jer klima lakše hladi zrak koji je djelomice rashlađen od vrelog zraka koji dolazi izvana. Usmjerite tijek zraka k nogama i vjetrobranskom staklu kako biste izbjegli direktan udar hladnog zraka u lice koji može narušiti vaše zdravlje i uzrokovati probleme s dišnim organima. Vrlo je važno da temperaturu namjestite tako da bude 6-7 stupnjeva niža nego vanjska, kako vaš organizam ne bi pretrpio šok nakon što izađete iz vozila. Sasvim je dovoljno da vam vožnja bude ugodna i nema potrebe da pretjerujete s rashlađivanjem. Ako pak inzistirate na većoj razlici u temperaturi, obavezno isključite klima uređaj 15 minuta pre dolaska na odredište i uključite ventilaciju kako ne bi došlo do temperaturnog šoka. Na ovaj način će se temperatura postepeno izjednačiti i vaše tijelo će lakše podnijeti vanjsku temperaturu.

3. ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJA SUSTAVA KLIME

Tijekom rada klima uređaja u isparivaču se stvara vlaga koja izuzetno pogoduje razvoju različitih bakterija i mikroorganizama koji mogu biti štetni po vaše zdravlje. Direktna posljedica udisanja ovakvog zraka mogu biti: iritacija očiju i dišnih organa, neugodni mirisi prilikom rada klime, alergijske reakcije. Isključivanjem klime 5 minuta prije završetka vožnje i pojačavanje ventilacije će isušiti isparivač i u znatnoj mjeri usporiti razvoj bakterija. Ako osjetite neugodan miris tijekom rada, najvjerojatnije su ga prouzrokovale nagomilane bakterije, te morate izvršiti dezinfekciju klima uređaja u servisu. Ovisno o učestalosti korištenja klima uređaja, dezinfekcija klime se preporučuje jednom ili dva puta godišnje. Tretman je poželjno učiniti u slučaju da osjetite neugodan miris prilikom uključenja klima uređaja. Preporuka je da obavezno dezinficirate sustav ventilacije prilikom kupovine rabljenog automobila.

4. REDOVITO ODRŽAVANJE KLIME

Uz pravilnu upotrebu i redovan servis, klima uređaj trebao bi služiti koliko i sam auto. Kako bi vaš sustav klimatizacije u automobilu uvijek bio ispravan, prije svega potrebno ga je redovito održavati. To podrazumijeva da se redovita kontrola i čišćenje sustava, zamjena filtera te provjera količine plina vrši jednom godišnje. Ispravan sustav je osnovni preduvjet za efikasan rad klime, a time i uštedu pri njenoj nadopuni ili zamjeni.

Za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale blogove.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward