5 korisnih dodataka za vas i vaš automobil

Kada kupujete rabljeni automobil, uglavnom osim modela koji ste odabrali i planiranog budžeta za kupovinu bitnu stavku u odluci predstavlja i oprema koju automobil sadrži. Čak i kada automobil ima svu dodatnu opremu, neke sitnice ćete morati dokupiti. Većina vozača će se složiti da ovi sitni dodaci svaku vožnju čine jednostavnijom, komfornijom i sigurnijom.

1. Držač za mobitel u autu

U svakodnevnim situacijama vrlo koristan suputnik, a ako mobitel koristite za navigaciju ili za glazbu neizostavan je dodatak.

Postoji više različitih vrsta držača za mobitel ovisno o načinu montaže i funkcije.

Po tipu montaže mogu biti za vjetrobransko staklo uz pomoć vakuuma, montaža na otvor za ventilaciju i montaža samoljepljivom trakom na neki dio unutrašnjosti vozila.

Magnetni držač za automobil je vrlo popularan kod vozača zbog svoje jednostavnost. Sastoji se od dijela koji se montira na ventilaciju i drugog dijela koji se lijepi na masku mobitela.

Postoje i hibridne verzije držača koje u sebi sadrže i sustav za bežično punjenje mobitela kao i senzore za automatsko otvaranje i zatvaranje kada mu primaknete mobitel ili ga želite skinuti.

Većina držača se može rotirati za 360 stupnjeva kako bi se bolje prilagodila vozaču.

Na bazzar.hr smo pronašli najveću ponudu različitih držača za mobitele, a cijene se kreću od 29 kuna za najjednostavnije modele do 439 kuna za najskuplji model koji ima ugrađeno bežično punjenje. Većinu modela možete pronaći u bolje opremljenim trgovinama s auto dijelovima ili opremom za mobitele.

2. Ručni usisavač za auto

Dodatak u automobilu koji će vam uštedjeti vrijeme i novac potreban za svakodnevno čišćenje.

Vrlo je jednostavan za upotrebu, povezuje se preko utičnice od 12V koju posjeduje svaki automobil. Malih je dimenzija i mnogo manje snage od klasičnih kućnih usisavača, ali će učinkovito očistiti prašinu i mrvice iz unutrašnjosti vozila. Na tržištu postoji veliki broj različitih modela, a cijena im varira ovisno o jačini, proizvođaču i raspoloživim dodacima. Najpovoljniji model koji smo pronašli na stranici pevex.hr iznosi 59,99 kuna, dok jači i bolje opremljeni modeli mogu biti i do 1000 kuna.

3. Naočale za noćnu vožnju

Nekim vozačima noćna vožnja predstavlja veliki izazov zbog zasljepljivanja svjetlima vozila koja dolaze iz suprotnog smjera, posebno ako vozilo koje dolazi u susret posjeduje neadekvatno ugrađena xenon svjetla. Ako imate neki od zdravstvenih problema s očima ovakve situacije predstavljaju dodatnu opasnost. Naočale za noćnu vožnju imaju antirefleksivni premaz koji omogućuje bolji pregled situacije u prometu i istovremeno smanjuju mogućnost zasljepljivanja. Žuta leća od kojih su napravljena poboljšavaju kontrast i dubinu percepcije i omogućuju bolje raspoznavanje prometnih svjetala zelene, crvene i žute boje. Postoji više proizvođača i dizajna okvira ovakvih naočala te su im i cijene različite i kreću se od 130 kuna pa naviše.

4. Marker za skidanje sitnih ogrebotina na automobilu

Svaki vozač je sigurno nekad svojom ili tuđom krivicom ‘’dobio‘’ sitnu ogrebotinu na automobilu, uglavnom od kamenčića na putu ili od grana drveća. Ovakve ogrebotine na karoseriji vozila možemo lako otkloniti odlaskom na poliranje, ali postoji i brže i jednostavnije rješenje u vidu markera za otklanjanje ogrebotina. Koristan je za sve manje ogrebotine na haubi vozila, vratima, krovu i branicima. Jednostavan je za upotrebu, a potrebno je samo prijeći preko oštećene površine i sačekati da se osuši. Kako su napravljeni na bazi smole, učinkoviti su neovisno o boji vozila. Postoji više različitih proizvođača na tržištu i cijena im se kreće od 99 kuna pa naviše.

5. Kamera za automobil

Kamera za snimanje prometa ispred vozača u automobilu može biti vrlo koristan dodatak, kako biste u svakom trenutku znali što se događalo tijekom vožnje, bilo da ste vi vozili ili ste posudili nekom automobil. Korisne su u situaciji kako biste zaštitili sebe u slučaju bilo kakvog incidenta ili nezgode tijekom vožnje. Hoće li snimka s ovakve kamere biti uzeta u razmatranje tijekom sudskih procesa ovisi o više čimbenika. Više o ovoj temi i zakonskim ograničenjima u snimanju možete pročitati na HAK reviji.

Kamere mogu biti i od koristi ako ste ostavili parkiran automobil i zatekli ste neko oštećenje. Postoje različiti modeli na tržištu te im cijene ovise o kvaliteti kamere, skladištenog prostora za snimanje i proizvođača.

Za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale blogove.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward