5 zlatnih savjeta za sigurnu vožnju i održavanje automobila

Danas je opće poznato da moderni automobili posjeduju veliki broj sigurnosnih sustava i pametne softvere koji provjeravaju je li sve u redu s automobilom. Kako biste se u svakom trenutku osjećali sigurno za vrijeme vožnje poželjno je da se pridržavate određenih pravila. U nastavku vam donosimo 5 savjeta kojih bi se svaki vlasnik automobila trebao pridržavati.

1. Redovito održavanje vozila
Održavanje vozila preduvjet je sigurnosti u prometu i tehničke ispravnosti vozila, pa bi stoga redovito održavanje i servisiranje trebalo biti stvar kulture vozača. Redovitim servisiranjem i održavanjem izbjegavaju se kvarovi, produljuje vijek trajanja automobila i bitno se utječe na ekonomičnost i očuvanje okoliša. Proizvođači automobila propisuju redoviti servisni interval za svako vozilo kao i zamjenu dijelova koje trebamo promijeniti na određenoj kilometraži. Moderni automobili će vas obavijestiti kada je vrijeme za servis, dok kod starijih vozila trebate pratiti upute proizvođača i sami provjeriti kad je vrijeme za servis.

2. Ne čekajte da se upali lampica za gorivo
Bilo da vozite benzinca ili dizelaša na dnu rezervoara nalaze se sitne čestice i prljavština koje prirodno ima i u najčistijem gorivu, tako da ove čestice mogu završiti u motoru ili u filteru goriva te oštetiti sustav za ubrizgavanje goriva. Zato je svakako preporuka da kad god možete negdje već pri četvrtini rezervoara stanete na benzinsku postaju i sipate gorivo. Motor vašeg automobila će vam biti zahvalan.

3. Ne ignorirajte lampice na kontrolnoj ploči
Svaka lampica nalazi se na kontrolnoj ploči s razlogom i zato je važno da obraćate pozornost na njih tijekom vožnje. Postoji pravilo koje vrijedi za većinu današnjih automobila - lampice u zelenoj ili plavoj boji obavještavaju vozača o raznim funkcijama npr. upaljena kratka ili duga svjetla; u narančastoj boji upozoravaju na određenu grešku koja ne predstavlja veliki problem, ali bi trebalo posjetiti servis; dok je crvena boja rezervirana za ukazivanje na ozbiljne probleme, to su ujedno i najopasnije zato što ukazuju da automobil nije siguran za vožnju. Više o signalnim lampicama možete pročitati u odvojenom blogu. Ako primijetite da se pale neke od crvenih lampica obavezno odmah odvezite vaš automobil u servis provjeriti o čemu se radi.

4. Provjerava tlaka u gumama
Ukoliko ne posjedujete automobil s elektronskom kontrolom tlaka u gumama, provjeru tlaka u gumama trebalo bi raditi jednom mjesečno i možete je napraviti na skoro svakoj opremljenijoj benzinskoj postaji. Redovita provjera će pomoći da izbjegnete bespotrebne troškove i neželjene posljedice po vaš automobil kao što je neravnomjerno trošenje guma i povećana potrošnja goriva. Ovim redovitim postupkom možete produljiti radni vijek vaših guma.

5. Auto optika
Pravilno podešena geometrija ovjesa preduvjet je sigurne i ekonomične vožnje. Stručnjaci preporučuju da barem jednom u godini trebamo napraviti provjeru stanja podvozja i po potrebi izvršiti podešavanja. Preporuka je da se geometrija kotača ili auto-optika napravi pri svakom zahvatu na upravljačkom mehanizmu ili elementima ovjesa kao i na vozilima koja su doživjela neko značajnije oštećenje. Nepravilno podešen trag kotača narušava vozne osobine automobila dok loša geometrija smanjuje stabilnost i upravljivost vozila, utječe na pojačano trošenje guma, a ujedno povećava otpore na kotačima i potrošnju goriva.

Za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale blogove.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward