Automobilom na skijanje

Zimska sezona u skijaškim centrima u našoj okolici odavno je počela, a većina vas već ima isplaniran zimski odmor. U našim krajevima zima je pokazala samo svoje niske temperature ali prava snježna zima još nije počela te se ne trebate iznenaditi kada se na planini susretnete s cestama pod snijegom i ledom. U nastavku teksta donosimo vam korisne savjete kako bi vaš zimski odmor prošao ugodno i bez problema.

Kao i prije svakog puta, neke osnovne stvari ne smijemo zaboraviti napraviti, kao što je redovni godišnji servis automobila, adekvatne zimske gume, zimska tekućina za pranje vjetrobrana, kao i proizvodi za zimsku njegu koje trebate imati u automobilu u zimskim uvjetima o kojima smo pisali u blogu ​Savjeti za sigurnu vožnju tijekom zime​.

Provjerite razinu tekućine za hlađenje motora! Vrlo je važno da ova tekućina bude određene gustoće i da znate točku zaleđivanja, kako bi uspješno ostala tekuća i kada temperatura padne u duboki minus. Ovu provjeru možete napraviti u svakom servisu. Naša je preporuka da točka zaleđivanja bude -30 zato što su zimski uvjeti na planini vrlo nepredvidivi i tako osigurati da ne dođe do oštećenja automobila.

Zakoni o obaveznoj zimskoj opremi u susjednim zemljama

Slovenija

Ukoliko krenete prema Alpskim skijalištima u Italiji, Francuskoj, Austriji ili Švicarskoj gotovo sigurno morate proći kroz Sloveniju te je dobro znati da zimski uvjeti važe od 15.11. do 15.03. i u to spadaju četiri ljetne gume (dubina utora min 4mm) + lanci ili četiri zimske gume. I uz zimske gume savjetujemo da imate spremne lance za snijeg.

Bosna i Hercegovina

Ukoliko se zaputite prema nekom od skijališta u Bosni i Hercegovini trebate znati da je obavezna zimska oprema bez obzira na vremenske uvjete u periodu od 15.11. do 15.04.. Zimska oprema podrazumijeva četiri zimske gume (min 4mm dubine utora) ili četiri ljetne gume (min 4mm dubine utora) s lancima u prtljažniku koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta na cesti.

Za ostale države sve informacije o zimskoj opremi i propisima možete provjeriti na stranici HAK-a​.

Tlak u gumama

Tlak u gumama ne smije biti niži od onog što predlaže proizvođač automobila, a tijekom zimskog razdoblja trebalo bi ga češće provjeravati. Dodajte 0.1 do 0.2 bara jer se hlađenjem tlak smanjuje.

Ne zaboravite provjeriti tlak zraka i u rezervnom kotaču ukoliko ga posjedujete.

Ski oprema za automobil

Većina ljudi koja redovito odlazi na skijanje s obitelji ima problem sa smještajem stvari i skijaške opreme u automobil. Ovaj problem je najizraženiji ukoliko imate manji gradski automobil u kojemu jednostavno nema dovoljno mjesta za svu ski opremu i prtljagu.

Krovni nosači su najjednostavniji i najefikasniji način za siguran prijevoz skija, laki su za montažu, postavite ih krov i vozite. Na tržištu postoji mnogo modela i verzija nosača za skije.

Magnetni nosači za skije su svakako najpopularniji, povoljni su i jednostavni za montažu i ne ovise o modelu automobila, već ih možete montirati na bilo koji auto. Važno je obratiti pozornost na brzinu kretanja jer je većina modela testirana do 130 km/h i na malu nosivost, a zbog magneta kao jedinog osigurača vaše opreme, potrebno je prethodno dobro očistiti površinu automobila, isto kao i površinu nosača kako bi bili sigurni da će oprema ostati na krovu automobila.

Ukoliko imate više pari skija ili boardova postoje i fiksni krovni nosači koji se prodaju prema modelu automobila.

Ako vam treba više mjesta za prtljagu kao najbolje rješenje su krovne kutije. One su zatvorene te ovisno o veličini u njih, osim skija, možete staviti pancerice, štapove i ostalu prtljagu koja vam ne može stati u automobil. Ovdje je bitno obratiti pozornost na maksimalno opterećenje propisano od strane proizvođača iste. Većina krovnih kutija je atestirano do 130km/h, iako neke podnose i puno veće brzine. Mogu se zaključati kako bi vaša prtljaga bila na sigurnom, a u slučaju vremenskih neprilika i snježnih padavina vaša prtljaga i skije su zaštićene.

Želimo vam ugodno skijanje i siguran put do vašeg odredišta. Za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale ​blogove​.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward