Čišćenje i dezinfekcija automobila za smanjenje rizika od koronavirusa

Kako očistiti različite površine unutar vozila?

Ovih dana nemoguće da niste čuli novosti o koronavirusu, svakodnevno smo okruženi informacijama o ovoj bolesti putem medija. U trenutačnoj situaciji želimo vam pomoći da donesete odluke o tome koja je najbolja praksa da vaš automobil bude što čistiji, a da pritom smanjite širenje virusa.

Virus je prvi put otkriven u gradu Wuhan u provinciji Hubei u Kini. Brzo se širi od osobe do osobe i trenutačno većina država na svijetu ima probleme vezane uz ovaj virus. Preporuke za održavanje i čišćenje površina trebaju se primjenjivati neprestano najmanje 14 dana kako bi bili sigurni da se nije zadržao na nekoj površini. Više o samom virusu možete saznati na sljedećem linku.

Automobilima se ništa neće dogoditi ako se koronavirus nađe u njima, ali ako se ne dezinficira na odgovarajući način, vaše vozilo može postati žarište koronavirusa, ali i drugih infekcija i mikroba. Upravo iz tog razloga predlažemo korištenje sredstava za dezinfekciju ruku i dezinfekcijskih maramica za brisanje unutrašnjosti automobila te bilo kojeg drugog područja koje bi se moglo smatrati prostorom osjetljivim na dodir. Pri tome je važno pravilo očistiti područja s kojima ste redovito u kontaktu i svakodnevno očistiti ruke.

Koje dijelove vozila prvo treba očistiti?

Obavezno obrišite sva područja koja ljudske ruke najčešće dodiruju. To uključuje ručke vrata, ivice na vratima, gumb za zaključavanje, sigurnosne pojaseve i kopče, gumb prozora, ogledala, gumb za radio i klimu, ručicu mjenjača i ostalo što vam je u navici. Ukoliko imate ekran na dodir u vozilu, redovno brisanje dezinfekcijskim maramicama smanjit će šansu za zadržavanje virusa na toj površini. Upravljač automobila je u neprestanom kontaktu s našim rukama te predlažemo da dodatno vrijeme ostavite za njegovu detaljnu higijenu.

Dezinfekcijskim maramicama često i pažljivo prebrišite sve površine na upravljaču. Obratite pažnju I na komande za radio, mobitel, tempomat, navigaciju i ručice za biranje brzine ukoliko ih posjedujete. Ne zaboravite na ručicu mjenjača i ručice pokazivača pravca.

Očistite i naslone za ruke na vratima i središnjoj konzoli, držače za čaše, otvore za klimu te ručice na vratima s unutarnje strane. Dodirujete ih više nego što shvaćate i prepune su bakterija a mogle bi nositi i koronavirus. Vrlo je vjerojatno da ćete biti iznenađeni količinom prljavštine koju će pokupiti maramice.

Naša preporuka je da u automobilu uvijek imate nekoliko manjih pakiranja sredstva za dezinfekciju ruku. Ako ste često u automobilu, rezervo pakiranje posebno je korisno s obzirom na skraćeno radno vrijeme prodavaonica kao i povremenu nemogućnost nabavke istih.

Što koristiti pri čišćenju?

Alkohol je sredstvo koje najbolje funkcionira u vašem automobilu. Preporuka je da ima najmanje 70% alkohola kako bi bio učinkovit. To je sredstvo za čišćenje koje danas koriste proizvođači većine brendova za čišćenje automobilskih interijera. Potrebno je samo brzo brisanje kako biste očistili većinu mikroba i otisaka prstiju. Sapun i voda će također djelovati ali njihovo korištenje trebate više puta tretirati površine kako bi bili učinkoviti.

Savjetujemo da se u unutrašnjosti vozila ne koristite bilo kakve vrste jakih kemikalija ili sredstava baziranih na vodikovom peroksidu. Ove kemikalije zaustavit će klice koronavirusa, ali također će nanijeti štetu nježnoj plastici koja se danas koristi u većini modernih vozila.

Savjet za kraj

Redovito čistite ruke pranjem ili sredstvom za dezinfekciju. Čak i nakon pravilnog čišćenja vozila, ako su vam ruke prljave, vraćate klice odmah na već čistu površinu.

I ukoliko možete ostanite doma kako bi spriječili širenje koronavirusa.

Za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale blogove.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward