Hoće li dizel motori otići u povijest? Može li struja zamijeniti dizel?

Mnogi proizvođači automobila su najavili postepeno smanjenje proizvodnje automobila s dizel motorima i povećanje udjela električnih i hibridnih sustava u svojim vozilima.

Neki od novih modela vozila proizvedenih zadnjih godina u svojoj ponudi uopće nemaju dizel motore već su sve više prisutni turbo-benzinski, hibridni i električni modeli.

Kod nas ovaj trend još uvijek nije zaživio u punom jeku, te prema magazinu ZE mobility u Hrvatskoj je u prvom kvartalu 2021. prodano i registrirano tek 152 električna automobila što čini 1,3% od ukupne prodaje novih automobila u Hrvatskoj.

Neki od najzastupljenijih novih električnih vozila su Tesla Model 3, Škoda CITIGO IV, Renault Twingo Electric, VW ID.3 i Smart EQ fortwo, dok ostali modeli broje manje od 10 prodanih primjeraka.

Kada gledamo ukupan udio električnih automobila u Hrvatskoj prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH) od prošle godine (2020) taj broj iznosi 0,0042% od ukupnog broja registriranih vozila.

Većina vozača pri kupovini vozila odlučuje se za dizel motore i rabljene automobile do 6 godina starosti.

5 prednosti dizel motora

Rudolf Diesel, njemački znanstvenik, postao je svjetski poznat po izumu dizel motora s unutrašnjim sagorijevanjem davne 1892. godine kada je patentirao prvi dizel motor na svijetu.

Iako su danas dizel motori znatno unaprijeđeni modernim tehnologijama i pronašli su široku primjenu u različitim vozilima, radnim strojevima, kamionima, traktorima, autobusima, vlakovima i brodovima širom svijeta, princip sagorijevanja se nije promijenio.

Dizel motori nemaju svjećice. Umjesto toga, u cilindru se komprimira čisti zrak dok ne dođe do samozapaljenja kada se u cilindar motora ubrizga gorivo. U dizel motorima se mora postići veća temperatura i kompresija nego u benzinskom motoru te ovo razlog bolje učinkovitosti dizel motora.

Manja potrošnja goriva

Automobili s dizel motorima su efikasniji i mogu od 20% do 30% više snage izvući iz jedne litre goriva. U prilog tome govori i činjenica da teretna vozila kao pogonsko gorivo koriste dizel, što dovoljno govori o izdržljivosti i snazi. Dizel motori prelaze veću kilometražu s određenom količinom goriva u odnosu na benzinske motore.

Jeftiniji od benzina

Dizel je jeftiniji od benzina i često je jedan od odlučujućih faktora koji ide u korist dizel automobilima kod vozača koji se dvoume između njega i benzinca. Razlika u cijeni nije velika, ali je svakako plus na strani dizel vozila.

Odličan izbor za vozače koji godišnje prave veliki kilometarski promet

Vozači koji prelaze veliki broj kilometara u godini mogu osjetiti značajnije uštede u vidu manje potrošnje goriva, jeftinije cijene po litri i rjeđim kvarovima u odnosu na benzinske motore, iako su skuplji zamjenski dijelovi za dizel motore.

Duži radni vijek motora

Radni vijek dizel motora je uglavnom do 2 puta duži od radnog vijeka benzinskog motora. Nerijetko mnogi moderni dizel motori uz pravilno i redovito održavanje mogu prijeći i više od 400.000 km.

Veći okretni moment

Kad se usporede moderni dizel i benzinski motori iste snage, kod dizel motora je veći okretni moment dostupan pri niskom broju okretaja. Dizel motori razvijaju mnogo veću snagu u srednjem području okretaja motora (2000 - 3000 o/min). Motori koji imaju veći okretni moment nude elastičniju vožnju, odnosno vožnju s manjom potrebom za promjenama stupnja prijenosa.

U našoj ponudi vozila možete pronaći kvalitetne i odlično održavane modele sa servisnom knjigom uz garanciju na 3, 6 ili 12 mjeseci ovisno o tipu i godištu vozila.

Nove modele u ponudi pronađite na https://www.euroauto.hr/

Za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale blogove.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward