Jedan od najpopularnijih automobila današnjice - Golf

Sam početak proizvodnje Golfa i početka prodaje na Europskom tržištu bio je sada već davne 1974. kada je predstavljen Golf 1. U periodu od 1976. do 1981. dobija niz nagrada za auto godine od svjetski poznatih magazina o automobilima. Ovaj automobil projektirao je poznati talijanski auto dizajner i arhitekt Giorgetto Giugiaro. Auto se proizvodio do 1984. kada je zamjenjen novom generacijom Golfa. Prva generacija Golfa je dolazila u više različitih izvedbi kao Kabriolet i GTI.

Krajem 1983. godine kompanija VW predstavlja drugu generaciju Golfa, koju je projektirao direktor dizajna Šafer, a koristeći Giugiarov model. U odnosu na prethodnika, “dvojka” je uvećana po svim dimenzijama. Golf 2 je izrađen u 6,3 milijuna primjeraka. Ovaj automobil donosi dosta promjena na motorima, počevši od super motora G60, GTD motora pa do Sinhro motora, koji prvi put omogućuje pogon na sva četiri kotača. Druga generacija Golfa je proizvedena s 3 i 5 vrata i proizvodila se samo u hatchback verziji.

Pored Amerike i Kanade, VW Golf se proizvodio i u Jugoslaviji, točnije u Sarajevu, u tvornici Vogošća, a nosio je naziv TAS (Tvornica automobila Sarajevo). Popularnost ovog automobila u BiH ni dan danas ne jenjava te se 2016. godine planiralo podizanje spomenika u čast ovom automobilu iako sličan već postoji u Austrijskom gradiću Worthersee. Danas se na cestama država bivše Jugoslavije još uvijek može vidjeti velik broj dobro očuvanih primjeraka ovog modela.

Treća verzija Golf-a, popularna “trojka“, za Europsko tržište predstavljena je 1991. i u prvoj godini proizvodnje dobiva nagradu za europski auto godine. Jedan od razloga što je ovaj model bio među najtraženijim automobilima krajem devedesetih je u njegovom motoru. Bio je to 1.9-litarski dizel motor s 90 KS, koji je jedan od najboljih motora VW proizvodnje.

Četvrta generacija počinje s prodajom 1997., a 2002. postaje najtraženiji automobil Europe. Tvrtka VW ovaj je model razvila s namjerom da preuzme glavnu ulogu u segmentu obiteljskih automobila. Mnogo se više radilo na interijeru i drugoj dodatnoj opremi. Za ovaj model Golfa kaže se da je ‘auto koji posjeduje sve’.

Peta generacija VW Golfa predstavljena je na salonu automobila u Frankfurtu, 2003. godine. Naredne dvije godine dobiva veliki broj nagrada i priznanja od raznih poznatih magazina i TV emisija, poslije kojih VW odlučuje krenuti s prodajom pete generacije i na američkom tržištu.

Golf 6. generacije zadržava osnovne karakteristike prethodnika, uz napredniju unutrašnjost i masku koja je preuzeta djelomično od VW Scirocco. Od 2008. godine kada se pojavio, ovaj auto predstavlja temelj za sve naredne modele Golfa. Sa standardnih 7 zračnih jastuka i sistemom kontrole elektronske stabilnosti (ESP), Golf 6 je dobio maksimalnih 5 zvjezdica na testu sigurnosti Euro NCAP.

Sedma generacija Golfa predstavljena je 2012. i donosi uvijek tehnološke novine u usporedbi s ostalim konkurentima zadržavajući pritom prepoznatljiv dizajn.

Do sada je prodano preko 29 milijuna primjeraka Golfa, čineći ga trećim najprodavanijim modelom u povijesti autoindustrije, da dobro ste pročitali!

Golf je prva referenca kada netko odluči kupiti rabljeni automobil - prvo se vidi koliko on košta, a zatim se po njemu uspoređuju svi ostali, čak mnogi auto novinari u svojim izvještajima C - segment poistovjećuju s Golf klasom.

Golf sedme generacije s 1.6 TDI motorom i opremom koja ima sve nužno jedan je od najželjenijih rabljenih automobila na tržištu. Ponosno nosi titulu najprodavanijeg automobila u Europi u 2018. godini s isporučenih 502.752 automobila.

Za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale blogove ili pronađite Golfa koji vam odgovora u našoj ponudi VW automobila.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward