Kako sačuvati besprijekoran sjaj, čistoću te jedinstveni osjećaj novog automobila?

Najvažnije je pokušati automobil zaštititi od predugog izlaganja sunčevim zrakama i direktne izloženosti kiši, a uz dobar plan čišćenja i održavanja, moguće je da vaš automobil godinama izgleda kao nov. Redovito pranje automobila sprječava da se nečistoća i prašina lijepe na njegovu površinu i oštećuju boju. Međutim, postoji nekoliko stvari na koje morate paziti čak i kod samog pranja.

1. Pranje automobila

Uvijek isplahnite automobil vodom prije nego što uzmete rukavicu za pranje. Tako ćete prije samog pranja ukloniti čestice koje bi mogle stvoriti sitne tragove i ogrebotine tijekom pranja. Upotrijebite rukavicu od mikrovlakana i sapun namijenjen pranju automobila. Bilo koji drugi sapun mogao bi oštetiti boju. Osušite automobil ručnicima ili krpama od mikrovlakana. Nikad ne vucite ručnik po automobilu. Umjesto toga, tapkajte tkaninom po površini, počevši od vrha prema dolje.

Očistite gume i naplatke četkom i sredstvom za čišćenje kotača. Ako ste odlučili koristiti rukavicu za čišćenje guma, nemojte koristiti istu koju koristite za čišćenje karoserije.

2. Održavajte boju u kvalitetnom stanju

Najveća nepravda koju možete napraviti svom automobilu je zanemarivanje boje. Automobil će s vremena na vrijeme zadobiti ogrebotine i linije. Nanošenje novog premaza boje na automobil nije stvar izbora, već bi trebao biti redovit postupak. U idealnom slučaju, automobil trebate odvesti na doradu boje svake jednu do dvije godine.

Iako se naizgled čini nevinim, životinjske izlučevine jedne su od glavnih prepreka zadržavanja teksture boje. Sadrže određene spojeve koji su izrazito korozivni i uzrokuju nepovratna oštećenja boje. Sa stabala, posebno u proljeće, zna kapati smola, padati lišće, bobice, prah i drugi dijelovi stabla, koji predstavljaju veliki izazov. Te se stvari talože kao gusti sloj na automobilu koji može progristi boju ako je izložen suncu.

3. Vosak je vaš saveznik

Još jedan galantni trik za zaštitu boje automobila je nanošenje sloja voska na karoseriju. On će vam pomoći da zaštitite boju od štetnih utjecaja vode.

Učestalost nanošenja voštanog sloja ovisi o mnogim čimbenicima: vremenskoj prognozi, učestalosti korištenja i mjestu na kojem automobil stoji. Također, promatrajte što se događa kad nanesete malo vode na površinu automobila. Ponaša li se voda kao skupina kuglica? Ako ne, vrijeme je za vosak.

4. Održavanje unutrašnjosti automobila

Redovito čistite i pospremajte unutrašnjost. Usisavajte pažljivo, koristeći poseban uski dodatak kojim lako možete pristupiti svim teško dostupnim dijelovima. Za brisanje površina koristite sredstvo za čišćenje kontrolne ploče. Ovo ne samo da će vam olakšati zadatak čišćenja, već će unutrašnjost vašeg automobila izgledati i mirisati svježe.

5. Sofisticirana kožna sjedala

Ako u svom automobilu želite sofisticiran i luksuzan izgled te osigurati optimalnu udobnost tijekom vožnje, ugradnja kožnih sjedala najbolje je rješenje. Iako su kožna sjedala skuplja, udobnost i luksuz koji dobivate neusporedivi su.

Najveća je prijetnja kožnim sjedalima je nakupljanje prašine i nečistoća. Jednom kada nakupljanje nečistoća postane alarmantno, gotovo je nemoguće sve ukloniti. Trebali biste jednom u dva tjedna usisati kožna sjedala, kako biste stvari držali pod kontrolom. Upotreba jakih sredstava s kemikalijama može uništiti kožu. Umjesto toga, upotreba blagog šampona i tople vode idealna je kombinacija. Korištenje jakih sredstava za čišćenje drastično će isušiti kožu koja će povećati šanse pucanja kože.

Kako vrijeme prolazi koža će se neizbježno početi sušiti i to povećava šanse za pucanjem. Kožu je potrebno povremeno premazati sredstvom za njegu kože. To bi trebalo raditi najmanje jednom mjesečno. Tako možete poboljšati životni vijek kože i održati ju u savršenom stanju. Ako želite zadržati savršeno stanje kožnih sjedala obratite pažnju na mrlje od hrane i pića. Ulje i začini u hrani i vlaga iz pića mogu potaknuti truljenje kože.

Ne brinite ako naiđete na problem

Unatoč vašim naporima, jednog ćete dana možda primijetiti neke udubine ili ogrebotine na svom automobilu. Ne brinite, postoji mnogo proizvoda koji će vam pomoći riješiti problem. Izuzetno je važno koristiti visokokvalitetne boje ili setove. Briga o automobilu iziskuje malo vremena i truda, ali je ipak vrlo zadovoljavajuća. Ne samo da će vaš automobila izgledati novo dugi niz godina, već će zadržati višu vrijednost ako se jednog dana odlučite prodati automobil i započeti sve ispočetka kupnjom novog.

Za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale blogove.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward