Kako zaštititi automobil od krađe

Krađe automobila u našoj državi nisu rijetkost. Svaki automobil je moguće otuđiti i ne postoji nijedan sustav koji 100% garantira da ćete biti sigurni od krađe ili pokušaja krađe, ali to ne znači da ga ne trebate zaštiti.

Postoje modeli i marke vozila koja su ¨traženija¨ od ostalih. U ovu grupu vozila svakako spadaju Volkswageni, Škode, Audi i BMW vozila, ali to, naravno, ne znači da se isključivo kradu vozila ovih proizvođača, no statistički gledano imaju veći postotak krađe. Boja vozila može imati utjecaj tako što kradljivci ¨ne vole¨ vozila upečatljivih i specifičnih boja kao što su zelena, žuta, crvena, kao i vozila prelijevajućih boja zato što su lako uočljiva i odstupaju iz mase. Također, niti to ne znači da ste sigurni. Godina proizvodnje ne mora imati utjecaj zato što kradljivci imaju različite motive. Neka od ukradenih vozila se koriste za druge protuzakonite radnje, a neki se čak preprodaju za dijelove.

Ugovaranje kasko police sa zaštitom od krađe jamči sigurnost, ali da bi ugovorili ovaj tip osiguranja morate ispuniti određene uvjete koji se mogu razlikovati ovisno od osiguravajućeg društva. Uglavnom većina zahtjeva da imate alarm ili neki drugi sustav zaštite od krađe te 2 originalna rezervna ključa ili kartice, koji uvijek moraju biti uz vas kao i prometna dozvola.

Kako bi vaš odštetni zahtjev bio uspješno prihvaćen, kako je navedeno, rezervni ključevi ili kartice te prometna dozvola ne smiju biti u ukradenom vozilu.

Više o kasko osiguranju možete pročitati u našem blogu.

U nastavku ćete saznati neke od najučinkovitijih metoda zaštite vozila od krađe.

Automobil od krađe možete zaštiti na najjednostavniji i najpovoljniji način tako što izmjestite OBD priključak i ugradite bilo kakav alarm.

Alarm: On će spriječiti da lopov uđe u vaš automobil i otuđi stvari koje imate u njemu. Lopovi uglavnom mogu prepoznati da vozilo ima alarm i to ih može odvratiti od namjere.

OBD priključak: Preko njega se najčešće kradu novija vozila tako što se elektronički kodovi poništavaju ili se učitavaju novi koji deaktiviraju alarm i elektroničke blokade putem računala. Kako biste ovo spriječili, potrebno je izmijeniti položaj i raspored pinova na njemu ili ga postaviti na neko drugo mjesto u vozilu. Promjenom rasporeda pinova onemogućavate priključivanje računala na vaše vozilo bez odgovarajućeg adaptera.

Elektronička i električna blokada: Ona služi blokadi električne pumpe za gorivo i elektropokretača, a može se ugraditi zajedno s alarmom.

Mehanička blokada: Postoje različiti tipovi mehaničkih blokada za volan ili za mjenjač. Nije ih lako brzo otkloniti i zahtijevaju da se cijeli auto odšlepa jer je vožnja s mehaničkom blokadom gotovo nemoguća i većinu kradljivaca će odvratiti samo postojanje ovakvih sustava na vozilu. Najpoznatiji su Bear-Lock sustavi i Mul-T-Lock sustavi.

Praćenje vozila putem satelita (GPS): Ovaj sustav se sastoji od GPS lokatora koji se ugrađuje u vozilo i Cloud sustava koji sadrži web aplikaciju za praćenje i nadzor. Osim troškova za ugradnju, postoje i troškovi mjesečnog ili godišnjeg održavanja. Osim praćenja vozila, na ovom uređaju, mogu se dodati i usluge praćenja ponašanja vozača, potrošnje goriva, lokacije na karti u realnom vremenu i sl. Zaštita pomoću ovog uređaja funcionira tako što u slučaju krađe obavještava vlasnika putem SMS poruke ili poziva, a u kombinaciji s određenim alarm sustavima omogućava i gašenje automobila na daljinu. Najbitnije kod ovog uređaja je da kradljivac ne zna da on postoji u vozilu, a vi u svakom trenutku možete znati gdje se nalazi vozilo. Mana ovog uređaja je što ne funkcionira u podzemnim garažama.

Zeder sustav: Ovaj sustav blokira upravljački mehanizam vozila. Može dodatno omogućiti i elektronsku blokadu motora i jednostavno se koristi okretanjem ključa ispod volana. Potrebna je stručna ugradnja i onemogućava da se automobil odveze ili odvuče sajlom. Sama činjenica da posjedujete ovaj sustav u vozilu također može odvratiti kradljivce od namjere.

Iako ugradite neke od navedenih protuprovalnih sustava, važno je da uvijek pazite gdje vam se nalaze ključevi od vozila. Nije rijetkost da pri krađama unutar kuća ili stanova, kradljivci pokupe i rezervne ključeve, stoga treba pripaziti i ne dati im taj bonus olako. Vrlo često se događa da vlasnici vozila ostave ili zaborave ključeve, a u tom slučaju vam niti jedan od sustava neće biti od pomoći, a dok vi shvatite što se dogodilo uglavnom bude kasno.

Za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale blogove.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward