Kasko osiguranje automobila

Obavezna polica osiguranja od odgovornosti pokrit će štete koje automobilom napravite prema trećim osobama i njihovoj imovini (vozila, ograde, kuće i sl.). Ako udarite automobilom u kuću, drugo vozilo, ogradu ili u najgorem slučaju povrijedite osobu, to se naplaćuje s vaše police obaveznog osiguranja. Šteta na vašem vozilu ili šteta nanesena osobama u njemu i njihovim stvarima nije pokrivena ovim osiguranjem. Za takve stvari služi automobilski kasko ili posebni dodaci na polici.

Štetu nastalu na vašem vozilu koju ste napravili morat ćete pokriti iz vlastitog džepa, to pak ne predstavlja problem ako su u pitanju manje ogrebotine, oštećenje branika, gume, felge i sl., ali ako je veća šteta te morate posegnuti za limarsko-farbarskim radovima i mijenjanjem dijelova automobila to već može biti velik trošak koji može iznositi nekoliko puta više od vaše mjesečne plaće.

Ako je vaš automobil rijedak na tržištu ili pak ne postoji ovlašteni zastupnik za prodaju i nabavu dijelova može se dogoditi višemjesečno čekanje na dijelove iz inozemstva te i mnogo veće cijene nabave takvih dijelova, kao i pronalazak servisa koji te dijelove može adekvatno ugraditi. Trošak u tom slučaju može biti daleko veći.

Za izbjegavanje takvog rizika postoji kasko osiguranje automobila. Polica kasko osiguranja podmirit će sve troškove popravka vašeg automobila ako napravite prometnu nesreću. Postoji uvjet kod kasko osiguranja da ni u kom slučaju ne smijete biti u alkoholiziranom stanju. Kod nas u HR je zakonski dozvoljeno 0,5 promila ali za kasko policu važi nulta tolerancija na alkohol što znači da ako imate više od 0,0 osiguravajuća kuća neće prihvatiti nadoknadu štetu. I morate imati važeću vozačku dozvolu za kategoriju vozila kojim upravljate.

Kod kasko polica cijena same police ovisi o više faktora kao što su starost i vrijednost vašeg automobila te što sve ulazi u samu policu osiguranja.

Postoje i opcije za djelomično kasko osiguranje kada je vaše vozilo prestaro za puni kasko ili želite platiti nižu cijenu same police. Kod takvej police je moguće ugovoriti različite vrste rizika kao što su naleti divljih životinja, puknuća stakla, oštećenje vozila u tuči i sl. Ovakva polica se ugovara prilikom obaveznog auto osiguranja.

Najveće pokriće ima svakako puna kasko polica. Prilikom ugovaranja ovakve police imate pravo na odštetu u prometnim nesrećama koje ste vi skrivili i drugih neplaniranih rizika kao što su požar, udar groma, eksplozija, oluja, tuča, lavina, oštećenje uzrokovano padom snijega, grada, leda i drugih predmeta, oštećenja na parkingu i drugo. Krađa ili provala u vozilo također može biti dio ugovara.

Prilikom ugovaranja kasko police svakako trebate detaljno pročitati što sve polica pokriva i u kojim uvjetima ne važi, svaka osiguravajuća kuća propisuje svoje uvjete te se trebate dobro informirati pre ugovaranja.

Za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale blogove.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward