LED svjetla na automobilu

Svjetla su jedan od osnovnih dijelova svakog vozila. Ona igraju značajnu ulogu u sigurnosti putovanja tj. vožnje. Američka istraživanja pokazala su da se skoro 50% prometnih nezgoda događa noću, pa je samim tim vrlo bitna kvaliteta i ispravnost svih svjetala na automobilu.

Prve proizvedene LED diode na automobilu našle su se 2004. godine na modelu Audi R8. Nakon toga su mnogi drugi modeli iz obitelji Audi dobili LED diode koje su imale funkciju dnevnih svjetala (day lights) i postale su prepoznatljiv simbol Audijevih vozila. Sada već veliki broj proizvođača ugrađuje LED dnevna svjetla na svoje automobile.

U odnosu na halogena svjetla, LED svjetlima je potrebno mnogo manje snage za rad. Ona se mogu svrstati između halogenih i Xenon lampi zbog njihove luminiscencije. LED diode omogućavaju raznovrstan dizajn i raznolike oblike unutar svjetala, te ne emitiraju toplinu kao halogena.

LED tehnologija svjetla koristi mnogo manje energije u usporedbi s halogenim svjetlima, a pri tom osigurava bolje osvjetljavanje ceste te veću pouzdanost i kvalitetu.

Za razliku od halogenih svjetala koja raspršuju svjetlost, LED diode nude fokusirani snop koji može biti projiciran dalje, te na učinkovitiji način osvijetliti cestu ispred vozila.

Sve to namijenjeno je kako bi se vozač ugodnije osjećao, ali i bio sigurniji. Tehnologija nije zaobišla niti dio automobila vezan za rasvjetu, pa su danas LED svjetla u uporabi kao kratka i duga svjetla. LED svjetla danas predstavljaju standard kod novih vozila. Takva svjetla su dugotrajnija, a ujedno imaju i puno bolje karakteristike od halogenih svjetala.

Za razliku od halogenih svjetala, LED svjetla za auto imaju puno duži vijek trajanja, a s time je automatski povezana i ušteda.

Matrix LED svjetla

Audi je 2013. prvi uveo novu tehnologiju Matrix LED svjetala na modelu A8, te je ona sada već uveliko dostupna na različitim modelima ovog proizvođača. Glavna njihova prednost je to što postižu odlično osvjetljenje ceste bez ometanja ostalih sudionika u prometu. LED dugo svjetlo podijeljeno je u veliki broj pojedinačnih dioda koje upravljački sustav uključuje odnosno isključuje ovisno o situaciji na cesti.

Kad vozač prekidač za svjetla stavi u položaj “automatic” i uključi duga svjetla, sustav će se aktivirati pri brzinama iznad 30 km/h u gradu odnosno 60 km/h izvan grada. Nakon što kamera registrira druga vozila u prometu, Audi Matrix LED sustav isključit će one diode čije bi djelovanje moglo omesti druge vozače. Pri tome je sustav iznimno precizan i vozila koja dolaze ili se voze ispred neće biti izložena jakom svjetlu dok će sav ostali prostor biti odlično osvijetljen. Nakon što vozila prođu, Matrix LED sustav će osvijetliti cijeli prostor ispred vozila punim intenzitetom.

Matrix LED svjetla imaju i opciju osvjetljenja zavoja (cornering light). Iako osvjetljavanje zavoja nije novost u svijetu automobila, Audi ju je dodatno usavršio. Prateći podatke dobivene putem Audijevog MMI sustava navigacije, fokus zrake svjetla se pomiče prema zavoju čak i prije nego vozač počne okretati volan i tako vam omogućava veću udobnost i sigurnost u prometu.

Trenutno su Matrix svjetla rezervirana za premium vozila, ali sve se više počinju ugrađivati u nove modele srednje klase automobila.

Za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale blogove.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward