Priprema automobila za odlazak na put

Velika većina godišnjih odmora planira se u vlastitom aranžmanu s vlastitim prijevozom, bilo prema nekom europskom gradu ili ka primorju. Putovanje vlastitim automobilom je poseban doživljaj te omogućava neograničenu slobodu kretanja. Takvo putovanje omogućuje aktivnosti koje se ne mogu obaviti uz unaprijed predviđeni aranžman kod turističke agencije.

Prije puta, vrlo je važno napraviti sve potrebne preventivne mjere kako vas automobil ne bi iznevjerio te kako biste bili sigurni da je u potpuno ispravnom stanju za maksimalno ugodan odmor.

Ako idete na more, sigurno ćete prijeći od 400 do 500km u jednom pravcu ovisno o tome gdje živite. Barem još dodatnih 100 do 200 km, troši se na samoj destinaciji što iznosi otprilike 1200km ukupno. To nije mali put i svašta se može dogoditi automobilu u toku putovanja. U nastavku vam donosimo savjete koje treba poduzeti pre kretanja automobilom na bilo kakvo duže putovanje.

Vrlo je važno da pripremu automobila obavite nekoliko tjedana pre samog putovanja zato što se može dogoditi da je potreban servis koji zahtijeva više vremena. Uzmite u obzir veću popunjenost i gužve u servisima tijekom ljetnog razdoblja i dobro organizirajte vrijeme kako ne biste trčali u zadnji čas.

Ako ste u skorije vrijeme razmišljali o zamjeni automobila i kupnji novijeg možda je sada pravo vrijeme za kupovinu. Velika je razlika hoćete li voziti u malom gradskom automobilu ili u nekoj limuzini/karavanu. Ova razlika možda nije toliko osjetna pri svakodnevnoj uporabi automobila za odlazak na posao i sl. Opremljenost, udobnost, veličina, oprema koju posjeduje automobil pri duljim putovanjima i druge karakteristike, dolaze do izražaja pri duljim putovanjima. Posebice, pri putovanjima s obitelji i prijateljima koji uvijek imaju za ponijeti “samo još ovo”. Kada su uključena djeca, njihove sjedalice i sve igračke, ubrzo svaki automobil postaje malen.

Također, možda utvrdite da uopće nije dobra ideja krenuti s automobilom na putovanje. Prodaja postojećeg i kupovina novog automobila zahtijeva vrijeme, stoga je pametno pravovremeno se organizirati. Ukoliko tražite pouzdanog partnera za zamjenu i otkup vozila više informacija možete saznati na sljedećem linku.

Potrebna dokumentacija

Ovisno o zemlji u koju planirate putovati biti će vam potrebna različita dokumentacija. Vrlo je važno, ako planirate posjetiti određene zemlje izvan EU, osigurati međunarodnu vozačku dozvolu. Ako pak vozilo nije vaše ili je u vlasništvu leasing kuće, trebat će vam i dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu. Više o ovom dokumentu možete saznati na sljedećem linku. Uvijek možete provjeriti što vam je potrebno za put u inozemstvo na stranicama HAK-a.

Provjera tekućina u automobilu

Za ovakvu provjeru ne trebate biti vrsni poznavatelj automobila, jer je ova provjera vrlo jednostavna i brza, ali izuzetno korisna.

Ulje u motoru - Ako nemate automobil novijeg datuma koji sam provjerava nivo ulja prije svake vožnje, ovu provjeru ćete morati obaviti sami. Nivo ulja utvrđujete preko sajle za provjeru ulja na kojoj se nalaze oznake za minimum i maksimum te ako odstupa od preporučenih granica trebalo bi posjetiti servis. Također, treba obratiti pozornost na redovan servisni interval, tj. kada ste posljednji put mijenjali ulje. Ulje se treba mijenjati prema preporukama proizvođača vašeg vozila, noviji automobili sami obavještavaju kada je vrijeme za servis.

Tekućina za rashladni sustav - Provjerite nivo tekućine u hladnjaku. Sačekajte da se motor ohladi barem 15 – 20 minuta. Nikako ne provjeravajte dok je vruć motor, jer može biti pod visokim tlakom i prsnuti čim otvorite. Pogledajte i dodatnu posudu pored, napunite ako je nivo ispod predviđenog obavezno pravilnim omjerom antifriza i destilirane vode.

Miješa se uglavnom u omjeru 1:1, odnosno kako je istaknuo proizvođač antifriza, što uvijek možete pronaći na poleđini ambalaže. Pritom, koristi se destilirana voda, a ne iz slavine. Mijenjajte tekućinu za hlađenje motora na svake dvije godine ili po preporuci proizvođača.

Klima uređaj - Količina plina u sustavu za klimatizaciju može napraviti veliku razliku u učinkovitosti samog uređaja. Za utvrđivanje količine plina je potrebno posjetiti servis, ali je dobar pokazatelj rashladna moć klime. Ako dobro hladi, onda nije potrebno dodavati. 4 savjeta za učinkovitije korištenje klime u automobilu možete pročitati u našem blogu.

Tekućina za vjetrobransko staklo - Dopunite tekućinu za čišćenje vjetrobranskog stakla. Vrlo je neugodno voziti kada se insekti zalijepe za staklo pri duljim vožnjama autocestom i otežavaju vidljivost.

Provjera tlaka u gumama - Ovo je jedna od stavki na koju ljudi često ne obraćaju pozornost. Guma s neoptimalnim tlakom gubi na učinkovitosti, što utječe prije svega na sigurnost, a onda i na potrošnju. Obično se podatak o propisanom tlaku nalazi na unutarnjoj ivici vrata vozača ili na vratima spremnika za gorivo ovisno o modelu, a svakako u preporukama proizvođača. Zrak možete lako dodati na benzinskoj stanici ili kod vulkanizera.

Svjetla - Ukoliko nemate automobil novije proizvodnje koji će vas obavijestiti o neispravnosti određene sijalice trebalo bi za bezbrižnu vožnju provjeriti ispravnost svih svjetala ručno. Za ovu provjeru će vam biti potrebna dodatna osoba. Uđite u automobil i provjerite sva svjetla. Dnevna svjetla, duga svjetla, pokazivače smjera, stop svjetla, poziciona svjetla i svjetla za maglu. Jednostavno je i ne traje više od 3 minute.

Ukoliko vam se ne da izvršiti ove provjere možete ih uraditi u svakom servisu, i to obično ne traje dulje od 30 minuta.

Ako je vaš ljubimac spreman za put kao i Vi, sitnice koje putovanje znače će vam biti od velike koristi na odmoru o čemu možete pročitati više u našem blogu.

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward