Sa psom na put

Nakon godine iza nas koju je obilježila epidemija, zabrane inozemnih i međužupanijskih putovanja, ovo ljeto putovanja se vraćaju u normalne tijekove. Velika većina godišnjih odmora planira se u vlastitom aranžmanu s vlastitim prijevozom, bilo ka nekoj europskoj destinaciji ili na našem primorju.

Kućni ljubimci su za većinu ljudi dio obitelji te se godišnji odmor s njima podrazumijeva.

Putovanje vlastitim automobilom nam omogućava neograničenu slobodu i mobilnost kretanja.

Kako voziti psa u automobilu na dužim putovanjima?

Ako vaš nije navikao na čestu vožnju automobilom, to može biti veliki stres za njega. Preporuka je da se pas kad je još mali polako navikava na vožnju u automobilu, kako bi vožnja i vama i vašem ljubimcu bila uživanje.

Ukoliko imate psa manjeg rasta kao što su rase bišon, maltezer, čivava, patuljasti pinč, bolonjezer i manje pudle, tijekom puta mogu se bez problema voziti u vašem krilu.

Za veće pse će vam biti potreban transporter koji osim što je praktičan, za vaše krznene ljubimce je najsigurniji način prijevoza. Transporter je najbolje staviti u prtljažni prostor ukoliko imate karavan ili SUV dok u limuzinama i malim gradskim automobilima stražnja klupa će biti jedini izbor.

Svaki pas je poseban i ima svoje navike i strahove od vožnje u automobilu, a ako ste ga navikli na vožnju dok je još bio mali sigurno nećete imati problema.

U pet shopovima može se kupiti sigurnosni pojas za psa za automobil. Veže se se psu oko grudi kao am (sigurnosna ogrlica koja se veže psu oko grudi) i ima sigurnosnu kopču koja se stavlja na isto mjesto gdje i sigurnosni pojas na stražnjim sjedalima. Ovo rješenje sprječava vašeg psa da skače po automobilu i ometa vozača i putnike u vozilu, a pri tome je pas zaštićen od povreda koje mogu nastati pri naglom kočenju.

Postoji veliki broj različitih varijacija ovog proizvoda, iako svi u osnovi rade na sličnom principu.

Ako želite svom ljubimcu prepustiti cijelu zadnju klupu da slobodno šeta i namjesti se gdje njemu najviše odgovara, preporučujemo kupovinu mrežice koja se postavlja između zadnjih i prednjih sjedala i onemogućava vašem ljubimcu da ometa vozača tijekom vožnje.

NIKAKO NE OSTAVLJAJTE PSA U AUTOMOBILU NA SUNCU!!!

Ako parkirate automobil na suncu čak i s blago otvorenim prozorima ne smijete psa ostaviti u vozilu. Temperatura unutrašnjosti vozila ostavljenog na suncu može za vrlo kratko vrijeme dostići i preko 50 stupnjeva i ozbiljno ugroziti život vašeg ljubimca i izazvati dehidraciju i hipertermiju. Ako baš morate ostaviti psa samog u vozilu, obavezno vozilo parkirajte u hladovini ili u parking garaži.

Kada je vani 21 stupanj, u automobilu može doći do 32° unutra nakon 10 minuta i 40° nakon 30 minuta.

Kada je vani 24 stupnja, može doći do 35° unutra nakon 10 minuta i 43° nakon 30 minuta.

Kada je vani 27 stupnjeva, može doći do 37° unutra nakon 10 minuta i 46° nakon 30 minuta.

Kada je vani 30 stupnjeva, može doći do 40° unutra nakon 10 minuta i 48° nakon 30 minuta.

Kada je vani 32 stupnja, može doći do 43° unutra nakon 10 minuta i 51° nakon 30 minuta.

Kada je vani 35 stupnjeva, može doći do 46° unutra nakon 10 minuta i 54° nakon 30 minuta.

Savjeti za ugodno putovanje sa psom

Kada ste pronašli prigodan način za transport psa i odlučili krenuti na put najvažnije je da vaš pas ne jede neposredno pred polazak kako vožnja ne bi izazvala mučninu i povraćanje, a najbolje je nahraniti psa po završetku putovanja.

Obavezno je ponijeti svježu vodu i posudu za vodu za vašeg ljubimca te tijekom puta praviti česte kratke pauze od 10-ak minuta na svakih 2 sata vožnje kako bi vaš pas obavio svoje potrebe i osvježio se.

Koliko god da imate povjerenja u vašeg psa, nemojte dozvoliti da prilikom stajanja i otvaranja vozila pas bude bez povodca. Ovo nije uobičajena situacija na koju je pas navikao te može reagirati neočekivano te izletjeti na cestu.

Za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale blogove.

Želimo vama i vašim krznenim ljubimcima sretan i ugodan put.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward