Savjeti za sigurnu vožnju tijekom zime

Zimski period godine vozačima uglavnom ne ide na ruku zbog lošeg vremena, kiše, snijega, poledice i niskih temperatura. Posljednjih godina prava zima dolazi nešto kasnije i prve snježne padavine javljaju se tek u prosincu. Prva i osnovna stvar za vožnju automobila u zimskim uvjetima su svakako zimske gume koje trebamo zakonski imati od 15.11., ali osim toga u nastavku teksta vam donosimo savjete kako da pripremite svoj automobil za zimu i izbjegnete i umanjite neugodnosti koje vozačima donosi zimski period.

Borba s ledom i padalinama

Svakom vozaču dobra vidljivost predstavlja osnovu za ugodnu i sigurnu vožnju. Zbog učestalih padavina brisače ćemo koristiti češće nego inače stoga je preporučljivo metlice brisača zamijeniti novima kako bi osigurali dobru vidljivost u svim uvjetima. Ova stavka ne predstavlja veliki trošak i odlazak u servis, možemo ih kupiti na svakoj benzinskoj postaji ili većoj trgovini. Bitno je samo da imaju propisane dimenzije od strane proizvođača automobila i adekvatan nastavak koji se razlikuje od automobila do automobila.

Kako noćne temperature često padaju ispod nule, može doći do pojave leda pa je vrlo važno ljetnu tekućinu za pranje vjetrobrana zamijeniti zimskom koja je otporna na niske temperature. Ukoliko ovo zaboravimo napraviti može doći do oštećenja sustava za pranje vjetrobrana izazvanog ledom. Kako se zimi ova tekućina mnogo češće koristi trebali bi uvijek u automobilu imati bar jedno rezervno pakovanje zimske tekućine za pranje vjetrobrana.

Jedan od najčešćih problema koji zimi muči vozače je teško pokretanje motora u hladnim jutrima. Stanje akumulatora trebamo provjeriti u servisu prije početka niskih temperatura kako bi bili sigurni da nećemo imati problem s pokretanjem motora te ukoliko je potrebno zamijeniti ga novim.

Zimska auto kozmetika - proizvodi koje trebamo imati u automobilu u zimskom periodu

  • Četka za čišćenje snijega
  • Sredstvo za zaštitu gumenih dijelova
  • Odleđivač brava
  • Sredstvo protiv zamrzavanja brave
  • Sredstvo za odleđivanje stakla
  • Strugač leda
  • Sredstvo protiv zamagljivanja stakla

Sva navedena kozmetika može se kupiti na benzinskim postajama ili u velikim trgovinama i ne predstavlja velik trošak, a u zimskim mjesecima od velike je pomoći.

U zimskom periodu najbolji su gumeni tepisi koji se mnogo lakše održavaju i ne upijaju vodu. Zbog soli na putevima, preporuka je češće prati automobil kako ne bi došlo do nagrizanja dijelova limarije. Automobil poslije pranja preporučljivo je namazati voskom kako bi dijelovi automobila duže ostali zaštićeni i odbijali vodu i prljavštinu.

Za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale blogove.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward