Što je ADAS i kako nam pomaže u vožnji?

Napredni sustav za pomoć vozaču (ADAS - Advanced driver-assistance system), predstavlja elektronički sustav u vozilu koji koristi napredne tehnologije za pomoć vozaču. Mogu sadržavati mnoge značajke aktivne sigurnosti, a često se izrazi "ADAS" i "aktivna sigurnost" koriste naizmjenično.

Svaki proizvođač automobila ovaj sustav prilagođava svojim modelima vozila te postoje velike razlike od modela do modela i od proizvođača vozila.

Svaki model automobila sadrži određene sustave koje objedinjuje ADAS.

Sustavi koji ga čine:

Adaptivni tempomat (ACC)

ACC automatski prilagođava brzinu kretanja kako bi pratio vozilo ispred, u skladu sa zadanom razdaljinom. Sustav može samostalno usporiti vozilo kada se počne približavati sporijem vozilu, ako je potrebno i blagom aktivacijom kočnica. Ako vozilo ispred poveća brzinu, ACC također povećava brzinu vozila, sve do zadane maksimalne brzine kretanja.

ACC se ponaša kao klasičan tempomat ukoliko ispred nema drugih vozila. Također, tijekom vožnje na nizbrdici aktiviranjem kočnica održava zadanu brzinu kretanja. Vozač samo treba držati upravljač pod kontrolom, a sve ostalo obavlja pametni sustav ACC.

Više o ovom sustavu možete pročitati u našem blogu o Adaptivnom tempomatu.

Adaptivna svjetla

Adaptivna prednja svjetla mogu aktivno reagirati na promjenu uvjeta vožnje. Njihov cilj je osigurati vozačima bolju vidljivost i više vremena za reakciju na uvjete ceste. Računalo koje je zaduženo za rad adaptivnih svjetala može potpuno automatski bez kontrole vozača prilagođavati snop, smjer i jačinu svjetala u odnosu na promet.

Adaptivna prednja svjetla imaju sposobnosti automatskog izravnavanja, prilagodbe krivuljama, detekciju razine osvjetljenja i automatsko paljenje ili gašenje kratkih i dugih svjetala.

Više o adaptivnim svjetlima možete pročitati u našem blogu.

ABS sustav

Iako ABS sustav kočenja nije nikakva novost u svijetu automobila, kako bi proizvođači vozila bili u koraku s novim tehnologijama standardan ABS sustav je unaprijeđen uz pomoć dodatnih senzora koje omogućuju računalu automobila da prepozna podlogu po kojoj se vozi i na osnovu tog parametra prilagodi rad standardnog ABS sustava, kako bi put kočenja bio najmanji mogući. Ovo je vrlo korisno prilikom vožnje na snijegu gdje standardan ABS sustav produžava zaustavni put.

Samostalno parkiranje

Sustavi za samostalno parkiranje se razlikuju od modela do modela. U nekim modelima vozila ovaj sustav je razvijen do savršenstva te je vozač u radu ovog sustava čist višak u vozilu, ovo se naravno odnosi na najnovije premium modele Mercedesa i BMW-a. Ovaj sustav koristi mnogobrojne kamere, senzore i radare na vozilu i obradom informacija u stanju je samostalno pronaći parking mjesto i parkirati vozilo. Kod nekih modela vozač je neophodan kako bi davao gas i ubacio mjenjač u rikverc ili prvu brzinu, a sve ostalo radi sustav.

Kamera za pogled iz zraka

Nova vozila su opremljena velikim brojem kamera koje se nalaze unutar vozila, s prednje i zadnje strane vozila i u retrovizorima. Renderiranjem sadržaja sa svih kamera najsuvremeniji software u vozilima može prikazati virtualnu sliku kao da se kamera nalazi iznad vozila i tako pomoći vozaču da vidi sve prepreke oko vozila pri parkiranju.

Sustav upozorenja na vozila u mrtvom kutu

Sustav upozorenja na vozila u mrtvom kutu s upozorenjem na promet vozila straga može vizualnim i zvučnim signalima pomoći u izbjegavanju nesreća prilikom prestrojavanja i isparkiravanja unatrag. Sustav upozorenja može prepoznati vozilo koje se nalazi u mrtvom kutu i upozoriti vozača crvenim ili žutim trokutom u vanjskom retrovizoru, ovisno o modelu vozila.

Različiti proizvođači automobila koriste različite sustave, s više ili manje senzora, s kamerama u retrovizorima ili integrirane s drugim sustavima. Ako vozač ignorira upozorenja ovog sustava javit će se zvučno upozorenje na opasnost. Kod naprednih verzija ovog sustava, automobil vozača može upozoriti i vibriranjem upravljača.

Brake Assist sustav - BAS

U drugim modelima može biti nazvan skraćenicama BA (Brake Assist) i EBA (Emergency Brake Assist).

Elektronika automobila može prepoznati paničnu reakciju vozača i neovisno o jačini pritiska papučice kočnice, uspostavlja najveću silu kočenja takozvani Emergency brake, te doprinosi smanjenju zaustavnog puta pri kočenju i izbjegavanju udara u vozilo ispred, pješaka, životinju ili drugu neočekivanu prepreku.

U slučaju da je sudar neizbježan, ovaj sustav će pomoći u smanjenju udarne brzine i samim time ublažiti posljedice nezgode.

Lane Assist sustav

LDWS (Lane Departure Warning System) upozorava vozača u trenutku kada vozilo nenamjerno počne izlaziti iz svoje vozne trake uglavnom zbog greške vozača, nepažnje ili umora. Ovaj sustav je poznat i pod nazivom “Lane Assist “. Automobil, ovisno o proizvođaču, na različite načine upozorava vozača o napuštanju trake kojom se trenutačno kreće. Upozorenje može biti zvučnim signalom ili vizualno na ekranu ispred vozača, kao i vibriranjem upravljača ovisno o proizvođaču automobila, ali je funkcioniranje sustava isto. Kada se detektiraju linije na cesti, a automobil odstupi od trenutne trake bez indikacija, sustav za nadgledanje trake upozorava nas preko vizualnih i audio upozorenja zahtijevajući od vozača da se vrati na traku kretanju.

Više o ovom sustavu smo pisali u blogu.

Sustav za prepoznavanje prometnih znakova

Prometni znakovi lako mogu promaći ukoliko nismo pažljivi tijekom vožnje, sve više novih automobila posjeduje ovaj sustav i na ekranu obavještava vozača.

Svi ovi sustavi mogu i ne moraju biti dio opreme određenog vozila, ali svima je cilj povećati sigurnost u prometu i olakšati vozačima parkiranje i vožnju. Većina ovih sustava je ranije bila rezervirana samo za vozila najviše klase, ali sada su već postala standard u nižim klasama vozila, čak i u osnovnoj opremi kod nekih modela. Najbolji savjet kada kupite vozilo je da se detaljno upoznate što vaše vozilo posjeduje od ADAS sustava, kako ne bi došlo u nedoumicu zašto vam vibrira upravljač.

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward