TOP 30 zanimljivosti o svijetu automobila koje sigurno niste znali

Većinu osnovnih stvari o automobilima svi već znaju. U nastavku vam donosimo 30 zanimljivosti o prometu, povijesti automobilske industrije i zanimljivim činjenicama o automobilima koje sigurno niste znali.

 1. Jeste li znali da je Rolls Royce u vlasništvu BMW-a?

Iako su ovi velikani poznati po proizvodnji automobila, počeli su kao proizvođači avionskih dijelova. Danas Rolls Royce i dalje proizvodi avionske motore, a BMW dizajnira interijere aviona.

 1. Jeste li znali da suvremeni automobili mogu imati i do 40 signalnih lampica na instrument ploči?

 2. Jeste li znali da za svako smanjenje brzine za 1km/h, dolazi do smanjenja prosječnog broja nezgoda za 2%?

 3. Svake godine u svijetu se proizvede 60 milijuna automobila. To je 165 000 automobila dnevno, odnosno 6 875 po satu. Što znači da se u jednoj minuti proizvede 115 automobila!

 4. Jeste li znali da je Audi dio Volkswagen grupe?

Mnogi misle da je Audi vlastiti entitet. Na mnoge načine jest, s obzirom da su tako započeli svoje poslovanje. No, nije tako poznata činjenica, da Volkswagen zapravo posjeduje luksuznog giganta. Može se reći da je Audi luksuzan brend Volkswagena.

 1. Jeste li znali da je prosječna starost automobila u Hrvatskoj 13,5 godina?

Podaci su to statistike Centra za vozila Hrvatske (CVH).

 1. Iako je svijet automobila pretežito muški, žene u njemu imaju veliku ulogu.

Jeste li znali da je novac za projekt prvog automobila, Karlu Benzu dala njegova žena Berta?

Karl Benz u svojim je memoarima napisao:

"Samo je jedna osoba ostala uz mene na malom brodu života kada mu se predviđalo potonuće. To je bila moja žena. Hrabro je postavila nova sidra nade."

 1. Najviša kazna za brzu vožnju u iznosu od 1 000 000 dolara izdana je u Švedskoj, gdje se iznosi baziraju ovisno o iznosu plaće i prekoračene brzine.

 2. Jeste li znali da prosječan auto provede 95% svog životnog vijeka parkiran?

Potvrdio je to prometni analitičar i savjetnik Paul Barter. Koristio je podatke o trajanju i ukupnom broju vožnji, vremenu provedenom u vožnji te analizirao izvještaje o udaljenosti i brzini automobila.

 1. Daniel Craig koji je glumio agenta Jamesa Bonda, za nagradu, može koristiti bilo koje Aston Martin vozilo do kraja svog života.

 2. BMW još uvijek pravi dijelove za sve svoje modele. Vlasnici modela iz perioda čak i prije Drugog svjetskog rata, mogu naručiti dijelove kroz program BMW Classic.

 3. 90% vozača pjeva u nekom trenutku vožnje.

 4. Prosječan vozač tokom života provede čak 5 mjeseci čekanja na crvenom svjetlu!

 5. Audi je prvi proizvođač koji je radio ispitivanja na sudar, već 1938. testirali su model F7. Tada nije bilo hala gdje bi se automobil testirao, nego su ga jednostavno pustili niz brdo, a na kraju puta bi udario u čvrstu prepreku.

 6. Osnivač Mercedes Benza - Karl Benz je prva osoba kojoj je izdana vozačka dozvola. Građani Mannheim-a su se žalili na buku i smrad koju su stvarali njegovi automobili, pa je Benz 1888. godine zatražio (i dobio) dozvolu gradskih vlasti da vozi svoj automobil po gradu.

 7. Vožnja lijevom stranom 1921. Audi je predstavio svoj model "K".

Osim po brojim, tada iznimno poželjnim karakteristikama, najpoznatiji je kao prvi njemački auto koji je predstavio upravljanje lijevom stranom. Time je na neki način napravljena revolucija, jer je model "K" zbog svoje funkcionalnosti i popularnosti obilježio standard za sve automobile koji su se nakon njega počeli proizvoditi.

 1. Jedna od najimpresivnijih činjenica o Mercedes-Benzu je to što njihova sjedala pružaju podršku unutarnjim organima! Inženjeri uzimaju prijedloge ortopeda kako bi sjedala odgovarala leđima, bubrezima i koljenima.

 2. Jeste li ikad primijetili da je glavno sjedište BMW-a oblikovano poput dijelova automobila?

1973. godine, proizvođač je otvorio svoju prepoznatljivu novu “četverocilindričnu” zgradu u Münchenu. Smatra se jednim od najistaknutijih primjera arhitekture u gradu. Priča kaže kako su austrijskog arhitekta Karla Schwanzera nadahnuli cilindri automobilskog motora.

 1. Nije važno koliko je star Mercedesov automobil, nema mjesta škripanju ili zveckanju!

Mercedes-Benz zavari sva svoja vozila na čak 10.000 različitih mjesta kako bi osigurao da se nikad ne dogodi otpuštanje matica ili vijaka.

 1. Prve registarske tablice za motorna vozila počele su se koristiti 14. kolovoza davne 1893. godine u Francuskoj, a u SAD-u su se za njihovu proizvodnju u početku koristile koža, guma, željezo pa čak i porculan.

 2. Prodajom lakih vozila na svjetskoj razini gledano po proizvođačima dominirale su tri skupine: Volkswagen, Toyota i Renault-Nissan alijansa.

U 2019. godini Volkswagen je dosegao rekordni udio od 12,2% i time zauzeo prvo mjesto, dok je Toyota Group prestigla Renault-Nissan Alliance imajući 11,4%, odnosno 10,9% udjela u ukupnoj prodaji lakih vozila na svjetskoj razini.

 1. William Phelps Eno bio je američki gospodarstvenik odgovoran za najranije inovacije u sigurnosti prometa na cestama i kontroli prometa. Neobično je to što nikad nije naučio voziti automobil! Poznat je i kao "otac prometne sigurnosti", a izmislio je znak stop, pješačku stazu, kružni tok, jednosmjernu ulicu, taksi stajalište i pješačke otoke.

 2. Audi A4 s razlogom je dobio nadimak "kultni automobil 90-ih".

Prve godine prodaja samo u Njemačkoj dosegla je 120.000 primjeraka, a 500.000 primjeraka sveukupno je prodano u prvih 20 mjeseci postojanja. To je u prosjeku 25.000 vozila mjesečno, tj. više od 820 vozila dnevno.

 1. Čovjek koji je izmislio tempomat bio je slijep.

Njegovo ime je Ralph Teetor, a inspiraciju za svoj izum dobio je jednoga dana kada se vozio sa svojim odvjetnikom. Odvjetnik bi usporavao kada priča i ubrzavao kada sluša što je jako nerviralo Ralpha.

 1. Gregorios Sachinidis, bio je vlasnik Mercedesa 240D iz 1976 i u njemu je prešao rekordnih 4.6 milijuna kilometara. Time je ostvario mjesto u Mercedes-Benz muzeju te drugo mjesto u Guinessovoj knjizi rekorda u kategoriji osobnih vozila s najviše prijeđenih kilometara.

Mercedes-Benz mu je u zamjenu za ovog rekordera dao novog Mercedesa.

 1. Jeste li znali da je više od 900.000 djece širom svijeta dobilo ime po markama automobila?

Istraživanje se odnosi na SAD i V. Britaniju gdje su roditelji u razdoblju od 2000. do 2018. djeci davali imena kao što su Lexus, Porsche, Lotus, Astra, Alfa, Clio, Nissan i Tesla.

 1. Tehnologija autonomne vožnje u brzom je napretku. Očekuje se da će svoj 4. stupanj doseći do 2025. godine, kada će upravljanje vozila putem pametnog telefona, postati komercijalno dostupno. Tako će vlasnici, sve učestalije, svoje vozilo "pozivati" da ih pokupi s posla ili doveze na lokaciju i samo se parkira.

 2. Znate li da je u australskoj državi Queensland dozvoljeno imati emoji na službenim registarskim tablicama?

  Vozači mogu izabrati jednog od 5 ponuđenih emojija:

  no oni nisu dio službene identifikacije licence, već samo ilustrativnog karaktera.

 3. Nissan je proizveo svemirsku letjelicu koja je pomogla Japanu da 1970. godine lansira svoj prvi orbitalni satelit u svemir. Međutim, Nissan je 2000. godine prodao svoju zrakoplovnu diviziju kako bi se posvetio isključivo poslu s automobilima.

 4. Zadnje vozilo s auto radiokasetofonom proizvedeno je 2011-te godine, točnije bio je to Ford Crown Vic.

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward