Što je Lane Assist ili LDWS?

LDWS (Lane Departure Warning System) upozorava vozača u trenutku kada vozilo nenamjerno počne izlaziti iz svoje vozne trake uglavnom zbog greške vozača, nepažnje ili umora. Ovaj sustav je poznat i pod nazivom “Lane Assist “. Automobil ovisno od proizvođača na različite načine upozorava vozača o napuštanju trake kojom se trenutačno kreće. Upozorenje može biti zvučnim signalom ili vizualno na ekranu ispred vozača, kao i vibriranjem upravljača ovisno od proizvođača automobila, ali je funkcioniranje sustava isto. Kada se detektiraju linije na cesti, a automobil odstupi od trenutne trake bez indikacija, sustav za nadgledanje trake upozorava nas preko vizualnih i audio upozorenja zahtijevajući od vozača da se vrati na traku kretanju.

Višenamjenska kamera može prepoznati ograničenja kolnika i ona nadzire kreće li se vozilo unutar željene trake. Ovaj sustav može se uključiti/isključiti te prema željenoj osjetljivosti podesiti ovisno od modela vozila. Sustav ne upozorava ako sustav za zadržavanje trake prepozna aktivnu vožnju, npr. putem upravljanja, kočenja, ubrzavanja ili aktiviranja pokazivača smjera.

U određenim situacijama u kojima vozač bez namjere izlazi iz trake, LDWS može spriječiti neželjen silazak s ceste ili druge vrste prometne nezgode. Sustav funkcionira tako što mjeri udaljenost kotača vozila od linija kolnika ili trake s obje strane, a zvučna signalizacija se uključuje 0,5 sekundi prije prekoračenja linije.

Kod određenih modela vozila ovaj sustav spada u aktivnu sigurnosnu opremu tako što uslijed nenamjernog prestrojavanja sam okreće upravljač i tako ispravlja putanju vozila te sprječava potencijalne opasnosti od nezgode.

PREDNOSTI

  • Izbjegava prometnu nesreću
  • Poboljšava navike vozača
  • Povećava sigurnost upravljanja vozilom
  • Spašava živote i sprječava ili smanjuje povrede
  • Pomaže vozačima da razvijaju smisao za položaj vozila u traci u odnosu na druga vozila
  • Pomaže da vozilo ostane u traci željenog kretanja
  • Sprječava mogućnost da vozač zaspi za volanom

....

Sustav upozorenja na napuštanje prometne trake i adaptivni radarski tempomat o kojem smo pisali u našem blogu koji možete naći na sljedećem linku, zajedno mogu višestruko pomoći u vožnji na dugim putovanjima i omogućiti vam veći komfor na putovanju.

Upozorenje o napuštanju trake može se uključiti ili isključi preko gumba ili menija smart sustava automobila. Kada je aktivan upozorava vozača zvučnim signalom i treperenjem ikone na instrument ploči, a ukoliko je isključen neće utjecati na vožnju.

Nadamo se da ste naučili nešto novo, a za više korisnih savjeta i informacija o automobilima i vožnji pročitajte naše ostale blogove.

Vaš Euroauto

VOZILA U NJEMAČKOJ

Euroauto uz ponudu u Osijeku ima brojna vozila i u Njemačkoj. Pogledajte naša vozila na lageru u njemačkoj

KLIKNI
x
arrow_upward